marți, 8 aprilie 2025
7.8 C
București

CASA ROMULUS PORESCU sau casa de la intersecția străzilor Negustori cu Paleologu

Must read

Despre aceasta casa s-au scris multe articole și au apărut on line și mai multe fotografii, cu toate acestea nu multa lume a văzut-o sau a aflat de ea. Prin urmare într-una din zilele însorite de februarie, am plecat la drum însoțită de camera foto pentru a surprinde imagini noi si actuale fata de cele care tot circula pe internet. Mergând pe strada Negustori pornind dinspre Hristo Botev, pe colțul din dreapta , la intersecția cu str Paleologu se vede aceasta casa stil eclectic , cu trasaturi referitorii pentru stilul ArtNouveau, cu doua aripi asimetrice laterale: una pe strada Paleologu si alta pe strada Negustori avand coltul rotunjit .

Casa datează de la sfarsitul secolului al XIX- lea și a fost construita înainte de 1903 de arhitectul Dimitrie Maimarolu (1859-1926). Am găsit în materialele parcurse alte doua date: 1905 si 1910 însă casa apare menționată în cartea „Bucureștiul in 1906” a lui Frederic Dame, care în 1907 se stinge din viata și prin urmare nu putea scrie despre o casa construita ulterior morții sale, iar conform dosarului casei, asa cum se mentioneaza in Bucuresti-Materiale-de-Istorie-si-Muzeografie-XIV-2000_122, in1903 , proprietar apare Radu Porescu. Aici apare un semn de întrebare privind primul proprietar al casei; Radu Porescu este aceeași persoana cu Romulus Porescu si este doar o gresala de transcriere a numelui sau sunt rude si in acest caz ce fel de rude ? Probabil ca aceste amănunte nu le vom afla niciodată iar pe noi nu asta ne interesează ci istoria casei ! Cert este ca acest Radu Porescu ii va vinde casa unui anume Birschoff sau (Birof) ce va locui aici pana în 1932, an în care va vinde imobilul doamnei Eliza G-ral Tr. Grigorescu (nascuta Titorianu). Aceasta la rândul ei va dona casa fiicei sale Paraschiva Grigorescu. In 1945 proprietari erau Paraschiva (n. Grigorescu) si I. Athanasiu, general doctor. Dupa venirea la putere a comuniștilor casa va fi parțial naționalizată invocându-se probabil ca și în alte cazuri excesul de spațiu (nu am găsit-o în anexa decretului 92/1950) deoarece proprietarii vor locui în continuare în casa. In 1989 la parter apare proprietatea familiei Athanasiu iar la etaj proprietate de stat a I.A.L sect. 2.
Casa este una reprezentativă pentru curentul Art Nouveau, desi apar si elemente le altor stiluri, construită din cărămidă pe două niveluri, parter și mansardă. Intrarea principală ca la majoritatea caselor acelei perioade, este laterală din curte, având o ușă masivă cu boltă în mâner de cos și geamuri protejate de un grilaj din fier forjat în stilul casei.
Majoritatea ferestrelor sunt rectangulare, mono , bi și tripartite, cu excepția celei de pe colt care este tripartită, rotundă, caracteristică stilului Art Nouveau și o ferestră în mâner de cos pe fațada dinspre Negustori , singurele cu ancadrament puternic în ghirlandă de flori.
Alte elemente ArtNouveau pe care le putem admira la această casă sunt: decorațiunile vegetale ( flori , frunze și ramuri de măslini) pe care le găsim la ancadramentele ferestrelor și la cartușele decorative , acoperișul mansardat cu lucarne în potcoava puternic reliefate și decorate, dar mai ales acea decorațiune ondulantă, în lovitură de bici caracterisatică Art Nouveau pe care o găsim în decorațiunile marchizei de la intrare și în ancadramentele unor ferestre. In unele descrieri am găsit menționate vitraliile neoegiptene la geamurile laterale de pe colt însă eu nu le-am văzut sau poate nu am fost destul de atentă .
In interior casa este structurata in 10 camere si dependinte, iar ca decorațiuni specifice ArtNouveau se mentioneaza cateva sobe Maissen de interes istoric. Cornișa cu denticuli, pervazele solide fixate pe console și decorate dedesubt cu cartușe florale, ferestrele rectangulare si alte elemente de decor apartin de stilul Art Deco si Neoclasic
.
Privind comparativ fotografiile de la început de secol XX, fata de planul inițial se văd câteva modificări făcute în timp de chiriașii sau proprietarii care au trecut prin casă. Astfel , pe lângă schimbarea gardului, modificările constau în adăugarea unui balconaș la mansardă și a unor jardiniere la geamurile mari laterale de la mansardă (deasupra intrării și în partea dreapta a balconașului) și la geamul din partea dreaptă intrării cum privești către casă. Totuși, aceste modificări nu au fost făcute oricum ci într-un stil care să se integreze arhitecturii vechi Art Nouveau. Designul balconașului si al jardinierelor pare să se încadreze stilului Art Deco care s-a impus în perioada de declin a mișcării Art Nouveau ( anii20) coexistand o perioadă, iar gardul a fost lucrat preluând elemente stil Art Nouveau (lovitura de bici). Aceste modificări făcute probabil în anii de început ai sec XX nu strică armonia casei, în schimb acea tentativa de renovare a fațadei din dreptul balconului si înlocuirea ușii cu termopan , zgârie ochiul mai ales prin comparație cu starea jalnică în care se afla restul casei în exterior.
Deși casa este trecută în lista celor de patrimoniu sub nr B-II-m-B-19318, totuși conservarea ei nu este cea mai buna. De multe ori se invocă faptul că aceste case au proprietari . Este ușor să spui „este casa de patrimoniu și proprietarii trebuie să aibă grija de ea” fără să se tină cont de faptul că peste casa respectivă au trecut zeci de ani de proprietate comună, timp în care a fost locuită de chiriași mai mult sau mai puțin grijulii, iar acei proprietari ajunși la o vârstă respectabilă poate nu dispun de fondurile necesare de a reabilita astfel de imobile fără un ajutor de la stat, care deși in scripte există în realitate lipsește cu desăvârșire.

Cristina Tenea

Documentare :
– Sfile:///C:/Users/Cristina/Downloads/14-Bucuresti-Materiale-de-Istorie-si-Muzeografie-XIV-2000_122.pdf Strada Paleologu – Fragment de istorie Bucuresteana de Victoria Gavril si Carmen Constantinescu
Foto personale si doua fotografii vechi vechi https://ro.wikipedia.org/…/Fi%C8%99ier:Old_photo_of_the…
- Universul.ro -spot_img

More articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Matinal.ro -spot_img

Latest article

- Globalist.ro -spot_img
- FiatLux.ro -spot_img